Szynka w galarecie
Przepis znalazłam tutaj. Dobry sposób na zagospodarowanie wędlin. Użyłam naczynia 18x18cm , 7 cm głębokości
składniki
200 g szynki gotowanej
duży pęczek pietruszki
łyżka kaparów
parę korniszonków
500 ml bulionu lub rosołu
żelatyna - ilość na 500 ml płynu (używałam żelatyny w listkach)
sól
pieprz
przygotowanie
Szynkę pokroić w kostkę ok 1 cm x 1 cm, pietruszkę i korniszony posiekać. W misce wymieszać szynkę, pietruszkę , kapary. Posolić lekko i popieprzyć.Naczynie w którym robimy galaretę wyłożyć podwójną folią spożywczą. Włożyć szynkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Podgrzać bulion. Listki żelatyny namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w gorącym rosole (jeżeli używamy żelatyny w proszku postąpić zgodnie z opisem na opakowaniu ) Poczekać aż rosół nieco przestygnie, zalać szynkę. Ostudzone przykryć folią i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam