Szpinakowe kluski z ricottą
Miałam szpinak, miałam domowy serek a la ricotta, wyszły bardzo smaczne kluski. Podałam z pomidorowym sosem, ale można je po prostu polać oliwą i posypać parmezanem.
Przepis ze strony BBC Good Food
składniki (4 porcje)
200 g młodego szpinaku, opłukanego
mała garść liści pietruszki, drobno posiekane
3 ząbki czosnku, zgniecione
140 g serka ricotta
85 g mąki pszennej
2 jajka
100 g świeżo startego parmezanu + dodatkowo do posypania
nieco świeżo startej gałki muszkatołowej
przygotowanie
Umieść umyty szpinak w dużej misce i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 2 minuty , aż zwiędłe , następnie dokładnie odsączyć . Pozostawić do ostygnięcia , a następnie owinąć czystą ściereczką lub gazą i trzymając nad zlewem i wycisnąć tyle wody, ile to możliwe . Drobno posiekać .
Szpinak , pietruszkę, czosnek, ser ricotta , mąkę , jajka, tarty parmezan i startą gałkę muszkatołową włożyć do dużej miski i doprawić solą i pieprzem. Przy pomocy widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze się połączy. Zmoczyć ręce i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć kluski na dużym talerzu lub tacy i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut .
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Zmniejszyć ogień do średniego i wkładać partiami kluski - około 8-10 na raz. Opadną na dno, a gdy wypłyną, gotować jeszcze ok 1 - 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać kluski na ciepłych talerzach skropione oliwą z oliwek i posypane parmezanem, z dodatkiem np rukkoli, lub z sosem pomidorowym . Smacznego!
Przepis ze strony BBC Good Food
składniki (4 porcje)
200 g młodego szpinaku, opłukanego
mała garść liści pietruszki, drobno posiekane
3 ząbki czosnku, zgniecione
140 g serka ricotta
85 g mąki pszennej
2 jajka
100 g świeżo startego parmezanu + dodatkowo do posypania
nieco świeżo startej gałki muszkatołowej
przygotowanie
Umieść umyty szpinak w dużej misce i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 2 minuty , aż zwiędłe , następnie dokładnie odsączyć . Pozostawić do ostygnięcia , a następnie owinąć czystą ściereczką lub gazą i trzymając nad zlewem i wycisnąć tyle wody, ile to możliwe . Drobno posiekać .
Szpinak , pietruszkę, czosnek, ser ricotta , mąkę , jajka, tarty parmezan i startą gałkę muszkatołową włożyć do dużej miski i doprawić solą i pieprzem. Przy pomocy widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze się połączy. Zmoczyć ręce i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć kluski na dużym talerzu lub tacy i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut .
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Zmniejszyć ogień do średniego i wkładać partiami kluski - około 8-10 na raz. Opadną na dno, a gdy wypłyną, gotować jeszcze ok 1 - 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać kluski na ciepłych talerzach skropione oliwą z oliwek i posypane parmezanem, z dodatkiem np rukkoli, lub z sosem pomidorowym . Smacznego!
Ależ apetyczny obiad :)
OdpowiedzUsuńI na dodatek szybki :)
Usuń