Sałatka z gotowanych warzyw - klasyka
Coś, co zna chyba każdy - sałatka warzywna z majonezem. Uboczny produkt rosołów i wywarów. Robię ją rzadko, może dlatego , że był czas kiedy pojawiała się na stole nieco zbyt często. Szczęśliwie warzywa z rosołu zjadają nasze psy, więc sałatkę robię teraz wtedy kiedy mam na nią ochotę , a nie kiedy trzeba zagospodarować resztki.
składniki
ugotowana włoszczyzna ( bez pora):
1 marchewka
2 pietruszki
seler
2 - 3 ogórki kiszone
ugotowane 2 - 3 ziemniaki
jajko ugotowane na twardo
cebula
dowolne zioła - szczypiorek,koperek, pietruszka, drobno pokrojone
majonez
oliwa (tyle, żeby sałatka nie była sucha)
1 - 2 łyżki musztardy
sól , pieprz
przygotowanie
wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Dodać majonez, oliwę, musztardę, wymieszać , dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Wydaje mi się, że najlepiej jest włożyć warzywa do lodówki a potem przed podaniem dodawać przygotowany sos ze słoika. Przydatność do spożycia powinna wydłużyć się dwukrotnie. Zamiast cebuli można użyć pora i jako warzywa na sałatkę wzbogacić o gotowany pasternak zamiast ziemniaków. Z pasternakiem smakuje super.
OdpowiedzUsuńDziękuję za porady. Ziemniaki dodaję odkąd pamiętam i lubię ich smak w sałatce - ale to kwestia przyzwyczajeń. Cebula daje większą ostrość niż por - ale to znowu sprawa upodobań. Co do sosu, może uwaga słuszna, że bez niego dłużej sałatka wytrwa i jak komuś zależy na długim przechowywaniu, uwaga przydatna ;) Tak jak napisałam sałatkę robię rzadko, ale jak robię to na ogół bardzo klasyczną ;) A pasternak muszę sprawdzić - pozdrawiam
Usuń