Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe
Szukałam przepisu który jest wygodny do zrobienia i najlepiej jednogarnkowy. Znalazłam taki na tej stronie. Baeckeoffe jest typowym daniem z francuskiego regionu Alzacji , znajdującego się na granicy z Niemcami . W Alzacji, to proste danie z trzech rodzajów mięs ( jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny), ziemniaków i wina jest robione w tradycyjnych glinianych owalnych garnkach. Pierwotnie było to jedzenie szykowane na dzień przeznaczony na pranie.Kobiety szykowały je wieczorem i odbierały od piekarza następnego dnia. Bardzo wygodna potrawa na spotkanie ze znajomymi !
składniki (8 osób)
2 średnie cebule, drobno posiekane
2 małe pory, białe i jasnozielone części, drobno posiekane
1 duża marchew, obrana i drobno posiekana
2 lub 3 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
2 liście laurowe
1 łyżeczka całych jagód jałowca
1 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego tymianku
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
3 szklanki (jedna butelka 750 ml) białego wytrawnego wina
+ więcej, jeśli to konieczne, do garnka
+ więcej, jeśli to konieczne, do garnka
500 g łopatki wołowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)
500 g łopatki wieprzowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)
500 g łopatki jagnięcej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwa z oliwek
2 kg ziemniaków, obranych
przygotowanie
W dużej misce, wymieszać cebulę, pory, marchew, czosnek, liście laurowe, jagody jałowca, tymianek, pietruszkę , wino , wołowinę, wieprzowinę , jagnięcinę , 1 1/2 łyżeczki soli , i 1 łyżeczka pieprzu. Dobrze wymieszać, przykryć lub przełożyć do foliowej torby i zamknąć. Przechowywać w lodówce przez od 12 do 24 godzin. Kilka razy przemieszać mięso z marynatą, lub, jeżeli jest zamknięte w torbie, odwrócić torbę.
Gdy wszystko jest gotowe do gotowania rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania.
Ziemniaki obrać, pokroić je cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić dobrze solą i pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę na ziemniaki. Jeśli płyn nie przykrywa ziemniaków, dodać więcej wina lub wody , tak aby ziemniaki były zakryte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam