Makaron z ciecierzycą, jarmużem i chorizo
Takie dania lubię - najdłużej chyba gotuje się makaron, reszta to już mig! Bardzo smaczne! Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart
składniki (na 3 porcje)
ok 350 g makaronu (użyłam orecchiette )
120 g chorizo
1 łyżka oliwy z oliwek,+ do skropienia
5 ząbków czosnku drobno pokrojonego
puszka ciecierzycy - ciecierzyca odsączona, wypłukana i osuszona
350 g jarmużu
tarty parmezan do posypania
Sól i pieprz
Sok z cytryny, do skropienia
ok 350 g makaronu (użyłam orecchiette )
120 g chorizo
1 łyżka oliwy z oliwek,+ do skropienia
5 ząbków czosnku drobno pokrojonego
puszka ciecierzycy - ciecierzyca odsączona, wypłukana i osuszona
350 g jarmużu
tarty parmezan do posypania
Sól i pieprz
Sok z cytryny, do skropienia
przygotowanie
Makaron ugotować, odcedzić. Przygotować jarmuż. Wrzucić opłukane liście jarmużu na 3 - 4 minuty do wrzątku. Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy. Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa się trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać ciecierzycę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać jarmuż, smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany. Można podlać 1 - 2 łyżkami wody z gotowania makaronu.. Dodać makaron, wymieszać. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Podawać z parmezanem. Smacznego!
Ciekawe połączenie dodatków do makaronu, ale wierzę, że pyszne, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńwarte zrobienia, bardzo wyszło smaczne!
Usuń