Małe frittaty z jarmużem i kozim serem
Frittaty są najsmaczniejsze ciepłe, krótko po wyjęciu z pieca. Ale zimne, z dodatkiem np sałaty też się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam!
Przepis pochodzi ze strony The Kitchn
składniki (na 8 mini frittat)
2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu)
1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
8 dużych jaj
1/4 łyżeczki soli
zmielony czarny pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 szklanki koziego sera, rozdrobnionego (miałam miękki serek typu roladka )
przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Z jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć, pokroić na cieniutkie paski.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy , smażyć czosnek na średnim ogniu przez ok 30 sekund . Dodać jarmuż i czerwone płatki papryki i smażyć, aż kapusta zmięknie, od 1 do 2 minut .
W misce ubić jajka z solą i pieprzem . Do jaj dodać przestudzony jarmuż i tymianek, sól i pieprz.
Formę do muffinek posmarować oliwą (8 foremek). Rozłożyć masę do foremek, posypać wierzch kozim serem, wstawić do piekarnika na ok 30 minut.
Uwagi: Moje frittaty spędziły w piekarniku nieco więcej czasu - ok 40 minut. Po 30 wykałaczka wbita w masę nie wychodziła jeszcze sucha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam