Krewetki z czosnkiem
Pyszne i proste do zrobienia krewetki. Przepis znalazłam tutaj. Sądzę, że można je zastąpić krewetkami gotowanymi, należy wtedy nieco skrócić czas smażenia.
.
składniki
20 ml oliwy z oliwek
500 g dużych krewetek, nie gotowanych
sól do smaku
6 ząbków czosnku, drobno roztartych
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
45 ml soku z cytryny
15 ml zalewy z kaparów
8 g zimnego masła
20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry
20 g zimnego masła
woda, ile potrzeba
przygotowanie
.
składniki
20 ml oliwy z oliwek
500 g dużych krewetek, nie gotowanych
sól do smaku
6 ząbków czosnku, drobno roztartych
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
15 ml zalewy z kaparów
8 g zimnego masła
20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry
20 g zimnego masła
woda, ile potrzeba
przygotowanie
Krewetki rozmrozić. Rozgrzać oliwę na patelni z grubym dnem, na dużym ogniu, do momentu, aż zacznie dymić. Warstwę krewetek rozłożyć na patelni i smażyć przez 1 minutę bez mieszania.
Doprawić krewetki solą, przemieszać, aż krewetki zaczną robić się różowe, około 1 minuty.
Dodać czosnek i paprykę w płatkach, wymieszać, smażyć kolejną 1 minutę. Wymieszać z sokiem z cytryny, zalewą z kaparów, 8 g łyżeczki masła, i połową pietruszki.
Smażyć, aż masło się roztopi, około 1 minuty, a następnie skręcić ogień do minimum i dodać resztę zimnego masła. Mieszać aż masło się roztopi, tworząc gęsty sos, od około 2 do 3 minut.
Usunąć krewetki łyżką cedzakową i przenieść do miski. Sos gotować jeszcze przez ok 2 minuty, jeżeli jest za gęsty dodać łyżeczkę wody. Doprawić solą..
Krewetki polać sosem patelni, posypać resztą pietruszki. Smacznego!
nigdy nie jadłam krewetek, a tu wyglądają super i tak kusząco :-)
OdpowiedzUsuńwww.magicznakuchnia.blox.pl
Warto spróbować! Polecam :)
Usuń