Jarmuż smażony z czosnkiem
Przez wiele lat jarmużu unikałam. Za sprawą jakiejś, nie do końca udanej próby kulinarnej, żyłam w przekonaniu, że to nie mój smak. Już wiem ,że to była pomyłka! Nie dosyć, że smaczny, to jeszcze ta zieleń!!! Jarmuż wrócił do łask :)
Tak zrobiony to świetny dodatek do mięs.
Przepis ze strony Food network
składniki
1/2 kg jarmużu, liście grubo posiekane
3 łyżki oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
Sól i pieprz
2 łyżki octu winnego czerwonego
przygotowanie
Z jarmużu , usunąć grube, łykowate nerwy.Umyć i wysuszyć liście i pokroić na grube paski. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i poddusić aż zmięknie, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać bulion i jarmuż, wymieszać. Przykryć i gotować przez 5 minut. Zdjąć pokrywę i nadal gotować, mieszając, aż cały płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać ocet. Smacznego!
Tak zrobiony to świetny dodatek do mięs.
Przepis ze strony Food network
składniki
1/2 kg jarmużu, liście grubo posiekane
3 łyżki oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
Sól i pieprz
2 łyżki octu winnego czerwonego
przygotowanie
Z jarmużu , usunąć grube, łykowate nerwy.Umyć i wysuszyć liście i pokroić na grube paski. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i poddusić aż zmięknie, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać bulion i jarmuż, wymieszać. Przykryć i gotować przez 5 minut. Zdjąć pokrywę i nadal gotować, mieszając, aż cały płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać ocet. Smacznego!
Pychaaaaa dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Pozdrawiam
UsuńSzukam przepisu na jarmuż smażony. Tytuł notki - jarmuż smażony. W przepisie - jarmuż duszony :(
OdpowiedzUsuńSzukam przepisu na jarmuż smażony. Tytuł notki - jarmuż smażony. W przepisie - jarmuż duszony :(
OdpowiedzUsuńOn faktycznie taki trochę pomieszany, trochę smażony, trochę duszony. Ale jest smaczny. Przepraszam , jeśli wprowadziłam w błąd
UsuńKoleżanka na swojej stronie napisała o jarmużu ale zabrakło jej przepisu. Ponieważ zainteresowało mnie to warzywo, postanowiłam sama na własną rękę wyszukać ciekawy przepis i Twój mnie bardzo zainteresował. No i co z tego, że był zamieszczony ponad dwa lata temu - przepisy się nie przedawniają. Postaram się przygotować jarmuż wg Twojego pomysłu.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyjdzie smacznie. Ja sama przekonywałam się do tego zielska całkiem długo ;) Pozdrawiam
Usuń