Bigos - wersja prosta
Ten bigos to tzw wersja łatwa i z tego co w domu zalega. No i kolejna próba z wolnowarem. Udana!!!! Składniki wrzuciłam wieczorem do gara, a rano było gotowe !
składniki
ok 1 kg kapusty kiszonej (użyłam z woreczka)
kiełbasa wszelaka - u mnie były to resztki ok 15 cm długości
kawałek słoninki
ok 100 g boczku, pokrojony w kostkę
1 spora cebula pokrojona w krążki
5 - 6 śliwek suszonych
2 listki laurowe
mała garść grzybów
kilka ziarenek pieprzu
4 ziarenka jałowca
4 ziarenka ziela angielskiego
kieliszek czerwonego wina
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki wrzucić do misy, nastawić na program 1 (low) i zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego!
metoda tradycyjna
Cebulę lekko podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka, włożyć kapustę dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając co jakiś czas winem.
składniki
ok 1 kg kapusty kiszonej (użyłam z woreczka)
kiełbasa wszelaka - u mnie były to resztki ok 15 cm długości
kawałek słoninki
ok 100 g boczku, pokrojony w kostkę
1 spora cebula pokrojona w krążki
5 - 6 śliwek suszonych
2 listki laurowe
mała garść grzybów
kilka ziarenek pieprzu
4 ziarenka jałowca
4 ziarenka ziela angielskiego
kieliszek czerwonego wina
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki wrzucić do misy, nastawić na program 1 (low) i zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego!
metoda tradycyjna
Cebulę lekko podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka, włożyć kapustę dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając co jakiś czas winem.
10 godzin wypalania prądu???
OdpowiedzUsuńzaletą wolnowaru jest bardzo małe zużycie prądu - tyle co żarówka, A jaka wygoda! Pozdrawiam
Usuń