Zupa z zielonej soczewicy
Świetna zupa, sycąca, rozgrzewająca, w sam raz na jesienno zimowe chłody. Przepis znaleziony na blogu Turcja od Kuchni.
składniki:
szklanka zielonej soczewicy
cebula
ok 200 g ziemniaków
1 zielona papryka
ok 90 g dowolnego makaronu - duża garść
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżki koncentratu paprykowego
1/4 łyżeczki pieprz świeżo mielony
1/2 łyżeczki kuminu mielonego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka suszonej mięty
sól
olej do smażenia
1,5 l wody lub bulionu
przygotowanie
Soczewicę zamoczyć w wodzie. Cebulę , paprykę , obrane ziemniaki, pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę , paprykę i ziemniaki, chwilę smażyć mieszając aby nie przywarły do dna. Dołożyć koncentrat pomidorowy i paprykowy, dobrze wymieszać, smażyć mieszając do momentu aż wszystko ładnie zacznie pachnieć. Dołożyć kumin, imbir, miętę i pieprz i smażyć przez krótką chwilę - ok 30 sek, żeby przyprawy się nie przypaliły. Wlać bulion, dodać soczewicę i gotować przez ok 30 min. Po 30 minutach wrzucamy makaron i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupa wyjdzie gęsta.
Uwagi: W oryginalnym przepisie nie były podane ilości przypraw i bulionu Podaję ilość jakiej użyłam gotując zupę . Użyłam pasty paprykowej z tuby, i pasty pomidorowej, też z tuby.
Jadłem taką w Kotlinie Kłodzkiej, ale zakwaszoną sokiem z cytryny i bez klusek, bo mi (uwaga: trudne słowo!) nie konweniują z ziemniakami.
OdpowiedzUsuńuwaga - w tureckim kraju konweniują! A od siebie dodam ze bardzo konweniują :) Bo zupa wyszła super!
OdpowiedzUsuń