Zakwas na żurek
Chleb piekę od paru lat. Zakwas stoi w lodówce od paru lat. A dopiero w tym roku wymyśliłam, że nie muszę kupować gotowego barszczu. Dlaczego dopiero teraz? Sama nie wiem
składniki
1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej)
szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000)
5 - 6 ząbków czosnku
3 - 4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu czarnego
łyżka zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego na zakwasie
przygotowanie
Mąkę zalewamy wodą , dokładnie mieszamy, dodajemy zakwas i pozostałe składniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 - 7 dni. Mieszamy każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy zakwas osiągnął właściwy stopień ukwaszenia, przelałam go do słoika i wstawiłam do lodówki
Uwagi: Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się kawałek chleba żytniego. Przyznaję , że w taki sposób nie kisiłam (znam tylko teorię ) więc nie za bardzo mogę być pomocna.
składniki
1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej)
szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000)
5 - 6 ząbków czosnku
3 - 4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu czarnego
łyżka zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego na zakwasie
przygotowanie
Mąkę zalewamy wodą , dokładnie mieszamy, dodajemy zakwas i pozostałe składniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 - 7 dni. Mieszamy każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy zakwas osiągnął właściwy stopień ukwaszenia, przelałam go do słoika i wstawiłam do lodówki
Uwagi: Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się kawałek chleba żytniego. Przyznaję , że w taki sposób nie kisiłam (znam tylko teorię ) więc nie za bardzo mogę być pomocna.
Przepis wydaje się super. Zrobię i pochwalę się co wyszło.
OdpowiedzUsuńCzekam niecierpliwie, pozdrawiam :)
Usuń