Turecka pizza czyli Lahmacun
Bardzo smaczne placki , popularne w Turcji. Łączą w sobie to co lubię czyli pizze z jagnięciną. przepis znaleziony tutaj. Nigdy nie jadłam Lahmacun w miejscu jej powstania czyli w Turcji. Pierwszy i ostatni raz zetknęłam się z takim plackiem w tawernie prowadzonej przez turecką rodzinę gdzieś w głębi wyspy Kos i było to na tyle dawno że nie potrafię powiedzieć na ile ten przepis to jest to co być powinno - ale jest bardzo dobre !
składniki
ciasto (6 placków)
1 łyżka suszonych drożdży aktywnych
350 ml letniej wody
1 łyżka cukru (dałam mniej)
2 łyżki oliwy z oliwek
500g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
Polenta, mąka kukurydziana lub semolina, do podsypania
farsz
¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
¼ łyżeczki nasion kolendry
600 g mielonej jagnięciny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryka słodkiej lub ostrej
1 łyżka pasty pomidorowej lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki
1 łyżeczka przyprawy sumak (opcjonalnie)
½ cebuli, bardzo drobno posiekana
1 duży świeży pomidor, pozbawiony skórki i pestek, bardzo drobno posiekany
1 papryczka chili
4 - 5 ząbków czosnku, drobno posiekany
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
do podania
cytryna pokrojona w ósemki
dodatkowe posiekane liście pietruszki
przygotowanie
ciasto
W misce wymieszać wodę, drożdże , cukier i oliwę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut aby uaktywnić drożdże. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę i sól z drożdżami. Na tym etapie ciasto będzie stosunkowo lepkie .
Na posypanym mąką blacie, zagnieść ciasto, używając posypanych mąką rąk. ( Jeśli ciasto jest naprawdę zbyt lepkie , dodać łyżkę lub dwie mąki ) Ugniatać przez 10 minut , aż będzie gładkie i elastyczne.
Umieścić ciasto w naoliwionej misce , przykryć wilgotną ściereczką lub naoliwiona folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego.
farsz
Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać tzatziki tzatziki( w Turcji zwane cacik ) Smacznego!
Uwagi: placki sądobre nawet zimne, więc można traktować je jako dobrą przekąskę
składniki
ciasto (6 placków)
1 łyżka suszonych drożdży aktywnych
350 ml letniej wody
1 łyżka cukru (dałam mniej)
2 łyżki oliwy z oliwek
500g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
Polenta, mąka kukurydziana lub semolina, do podsypania
farsz
¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
¼ łyżeczki nasion kolendry
600 g mielonej jagnięciny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryka słodkiej lub ostrej
1 łyżka pasty pomidorowej lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki
1 łyżeczka przyprawy sumak (opcjonalnie)
½ cebuli, bardzo drobno posiekana
1 duży świeży pomidor, pozbawiony skórki i pestek, bardzo drobno posiekany
1 papryczka chili
4 - 5 ząbków czosnku, drobno posiekany
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
do podania
cytryna pokrojona w ósemki
dodatkowe posiekane liście pietruszki
przygotowanie
ciasto
W misce wymieszać wodę, drożdże , cukier i oliwę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut aby uaktywnić drożdże. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę i sól z drożdżami. Na tym etapie ciasto będzie stosunkowo lepkie .
Na posypanym mąką blacie, zagnieść ciasto, używając posypanych mąką rąk. ( Jeśli ciasto jest naprawdę zbyt lepkie , dodać łyżkę lub dwie mąki ) Ugniatać przez 10 minut , aż będzie gładkie i elastyczne.
Umieścić ciasto w naoliwionej misce , przykryć wilgotną ściereczką lub naoliwiona folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego.
farsz
Na suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć, nasiona kminu i nasiona kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu .W dużej misce umieścić kmin i kolendrę, dodać mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki , 1 łyżeczkę przyprawy sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor, czosnek, chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać dokładnie za pomocą rąk . Powinniśmy uzyskać gładki farsz .
Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg, podsypując w razie potrzeby mąką. Przełożyć na łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.
Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać tzatziki tzatziki( w Turcji zwane cacik ) Smacznego!
Uwagi: placki sądobre nawet zimne, więc można traktować je jako dobrą przekąskę
Witam serdecznie!
OdpowiedzUsuńpodobnie jak Pani od niedawna prowadzę blog kulinarny dlatego zdecydowałam się nominować Panią do Liebster Blog Award. Szczegóły u mnie http://kardamo.blogspot.com/
Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
Dziękuję , miło mi już zaglądam !
Usuń