Tatar
Przychodzi taki moment ,że ja po prostu muszę , no, muszę lecieć na rynek , odwiedzić ulubionych rzeźników i kupić wołu na tatara! Co, a raczej kto jest podstawą dobrego tatara? Dobry, zaprzyjaźniony rzeźnik!!! I wtedy tatar jest pyszny i nie musi być robiony tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej! Nasz był zrobiony z rostbefu i był pyszny
parę łyżek oliwy + oliwa do doprawienia
3 żółtka najlepiej z wiejskich jaj
2 cebule
kilka korniszonów
1 łyżka kaparów
4 marynowane grzybki (opcjonalnie)
przyprawy:
majeranek
pieprz sól
maggi
sos Worcestershire (opcjonalnie)
przygotowanie
składniki (3 porcje)
ok 600 g wołowiny - rostbefparę łyżek oliwy + oliwa do doprawienia
3 żółtka najlepiej z wiejskich jaj
2 cebule
kilka korniszonów
1 łyżka kaparów
4 marynowane grzybki (opcjonalnie)
przyprawy:
majeranek
pieprz sól
maggi
sos Worcestershire (opcjonalnie)
przygotowanie
Mięso umyć , osuszyć , usunąć błony i ścięgna jeżeli takie są , przepuścić 2 razy przez maszynkę .Mięso wymieszać z oliwą , solą i maggi - nie za dużo, później każdy doda tyle, ile lubi. Cebulę, korniszony, grzybki, pokroić na drobną kostkę , kapary posiekać. Dodatki umieścić w osobnych miseczkach. W mięsie zrobić trzy wgłębienia , w każdym umieścić surowe żółtko. Na stole postawić miskę z mięsem, miseczki z dodatkami i wszystkie przyprawy. Po wymieszaniu mięsa z żółtkami , nabierać porcję na talerz i przyprawiać zgodnie z upodobaniami. Smacznego!
Przepraszam ale magii do tatara? I przez maszynke? Troche szacunku
OdpowiedzUsuńNo, tak - wolę przez maszynkę a i maggi nie unikam. Może dla niektórych brzmi straszne. ale na szczęście każdy ma wybór. Pozdrawiam
Usuń