Tarta z szynką i cebulą
Prosta i szybka do zrobienia tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie.
składniki
ciasto kruche np z tego przepisu
500 g cebuli (czerwona i biała)
150 g szynki
4 jajka
100 ml śmietany
zioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka
100 g sera np chedar - starty
sól, pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
pomidor opcjonalnie
można też dołożyć trochę grzybów
przygotowanie
przygotować ciasto i spód tarty wg np tego przepisu. Cebulę pokroić na cienkie plasterki i dusić na maśle, na niewielkim ogniu, tak długo, aż zrobi się miękka - o 20 - 30 minut. Dodać łyżkę octu balsamicznego i posolić.
Szynkę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać w misce, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć.
Na spodzie tarty rozłożyć cebulę, szynkę, posypać ziołami, zalać jajkami i śmietaną. Posypać serem. Przybrać pokrojonym na plasterki pomidorem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 25 min albo dopóki masa się nie zetnie . Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam