Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty
Na tzw Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna. Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem okazał się ekologiczny czyli "prosto od chłopa" olej rzepakowy , moje odkrycie, które zawdzięczam Basi P.- nigdy wcześniej nie używałam, ale już jestem nałogowcem!
składniki
ok 400 g kapusty czerwonej kiszonej
1 nieduża cebula lub 1 spora dymka
pęczek koperku
pęczek szczypioru lub szczypiorku
3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
łyżka ziaren słonecznika
łyżka pestek dyni
sól
pieprz
przygotowanie
Zioła i cebulę posiekać. W misce wymieszać kapustę z ziołami, cebulą, ziarnami, dolać olej, sól i pieprz do smaku. Smacznego!
nikt nie wie, jak uwielbiam czerwoną kapustę :D
OdpowiedzUsuńzapraszam na nadziane naleśniki!
Niestety , najlepsza ta domowa, a już zjedzona !
OdpowiedzUsuń