Sos majonezowy z ziołami
Zimny sos o wszechstronnym zastosowaniu: dobry do mięs, ryb , warzyw, kanapek i sałat. Zainspirował mnie przepis z tej strony
składniki
1/2 szklanki majonezu , najlepiej domowego
duża porcja posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek, estragon)
2 niewielkie ogórki konserwowe , lub 6 malutkich korniszonów
1 filet anchois posiekany (opcjonalnie)
łyżka kaparów
sól
pieprz
ew nieco soku z cytryny
przygotowanie Zioła, korniszony i kapary posiekać, dodać do majonezu. Wszystkie składniki wymieszać , doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku. Jeżeli używamy filecików anchois , muszą być bardzo dobrej jakości.Smacznego!
Ja akurat majonezu to nie bardzo, ale mój Mąż to by się takim zajadał, muszę dla niego taki zrobić.
OdpowiedzUsuńJa majonez bardzo bardzo! Ale nie oszukujmy się ,najczęściej gotowy, a taki to tylko od czasu do czasu :)
Usuń