Placek pasterski czyli shepherd’s pie
Bardzo lubię jagnięcinę i ziemniaki ugniecione na puree. A w tym daniu jest wszystko co lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po przepis by Jamie Oliver Bardzo dobre!
składniki: (na 6 osób)
składniki: (na 6 osób)
1 kg łopatki jagnięcej bez kości
2 łyżki mąki
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
oliwa z oliwek do smażenia
1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana
2 łodygi selera naciowego , obrane i posiekane
1 marchew, obrana i grubo pokrojona
50 g boczku ( w oryginale Pancetta) , pokrojone
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 mały pęczek świeżego rozmarynu, liście oderwane
400 g pomidorów z puszki, pokrojone
250 ml bulionu z jagnięciny lub warzywnego
1 kg ziemniaków
1 kg ziemniaków
200 ml mleka
2 - 3 łyżki masła + łyżka do obsmażenia rozmarynu
50 g startego sera chedar do posypania - opcjonalnie
50 g startego sera chedar do posypania - opcjonalnie
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190st.C
O zmielenie mięsa najwygodniej poprosić rzeźnika u którego jagnięcinę kupujemy. Jeśli jednak kupiliśmy w całości - należy je pociąć na mniejsze kawałki i zmielić ( po usunięciu dużych kawałków tłuszczu i błon). Umieść mielone mięso w misce , następnie dodać mąkę sól i pieprz , dokładnie wymieszać.
Rozgrzać dużą patelnię , dodać oliwę ,mielone mięso i smażyć aż jagnięcina zbrązowieje. Do mięsa dodać cebulę, seler, marchew, boczek i czosnek, część listków rozmarynu i pomidory. Wlać bulion, dobrze wymieszać aby nie zostało nic przyklejonego do dna patelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość należy przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190st.C przez godzinę.
W międzyczasie obrać ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie, a następnie dobrze odcedzić. Podgrzać mleko i polać ziemniaki. Dodać kawałek masła i dobrze rozgniatać , aż masa ziemniaczana będzie gładka i kremowa .
Stopić resztę masła na patelni. Na gorące wrzucić rozmaryn i smażyć, aż zrobi się chrupiący. Osączyć. Do puree dodać rozmaryn, doprawić solą i świeżo zmielonym czarny pieprzem .
Wyjąć naczynie z jagnięciną z pieca , łyżką nałożyć na wierzch puree z ziemniaków, rozprowadzić równomiernie. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 st. C i piec przez około 20 minut lub do czasu aż wierzch stanie się chrupiący i brązowy. Podawać z zielonym groszkiem. Smacznego
Uwagi: W oryginalnym przepisie podano 50 g boczku, dałam 2x tyle, tak samo z czosnkiem
Uwagi: W oryginalnym przepisie podano 50 g boczku, dałam 2x tyle, tak samo z czosnkiem
Lubię takie zapiekanki, zwłaszcza teraz, kiedy na dworze zimno i ponuro. Sycą i poprawiają humor :)
OdpowiedzUsuńOj tak, nie bez powodu zrobiłam grudniową porą :)
OdpowiedzUsuń