Pieczone papryki ze szpinakiem
Danie powstało trochę z przypadku, trochę z zachłanności zakupowej . Po raz kolejny, na rynku kupiłam długie czerwone papryki - zupełnie bez pomysłu co z nimi zrobić , ale były ładne. No i już . To wystarczyło.
składniki (3 porcje)
3 długie czerwone papryki
paczka szpinaku
ok 100 g sera typu bałkański, pokrojony w małe plasterki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
składniki (3 porcje)
3 długie czerwone papryki
paczka szpinaku
ok 100 g sera typu bałkański, pokrojony w małe plasterki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
przygotowanie
papryki umyć, osuszyć przekroić wzdłuż na połowy, usunąć pestki. blaszkę na której będziemy piec papryki polać oliwą ułożyć papryki skórą do góry, posolić, posypać pieprzem, polać oliwą (najlepiej rozetrzeć ją równomiernie palcami) odwrócić papryki skórą do dołu , posolić i posypać pieprzem, jeżeli nie są wystarczająco pokryte oliwą ,dodać oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 15 - 20 minut Papryki powinny się zrobić miękkie. Należy uważać żeby papryk nie przypiec za bardzo. W międzyczasie opłukać szpinak, przełożyć mokry do odpowiedniej wielkości rondelka , przykryć i podgrzewać do czasu aż listki zmiękną. Czosnek obrać i posiekać.Przełożyć szpinak ,bez wody, na małą patelnię, dodać sól, pieprz i czosnek, wymieszać i chwilę odparowywać na średnim ogniu. Podpieczone papryki wyjąć z piekarnika, na każdej rozłożyć szpinak, równomiernie rozłożyć plasterki sera. W piekarniku ustawić funkcję grilla , wstawić pod grill blaszkę z paprykami. Grillować do czasu aż ser się lekko zrumieni. Smacznego!
Uwaga : Jeżeli piekarnik nie ma funkcji grill, wstawiamy po prostu do piekarnika nagrzanego do 200 st C.
Jaka pyszna przekąska. Nada się też na Sylwestra.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń