Pasta z wątróbki drobiowej
Świetna pasta z drobiowej wątróbki. Nieco zmieniony przepis Jamie Oliver'a
składniki
ok 300g wątróbki drobiowej
mleko do zamoczenia wątróbki
1 cebula
3 - 4 ząbki czosnku
ok. 100 g miękkiego masła
sól
pieprz
składniki
ok 300g wątróbki drobiowej
mleko do zamoczenia wątróbki
1 cebula
3 - 4 ząbki czosnku
ok. 100 g miękkiego masła
sól
pieprz
przygotowanie
Wątróbkę umyć, oczyścić i na parę godzin zamoczyć w mleku. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle, dodać pokrojony drobno czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Zdjąć z patelni i odstawić na bok .Wątróbkę wyjąć z mleka , osuszyć , włożyć na patelnię i smażyć ze wszystkich stron, aż się lekko zrumieni, ale w środku nadal będzie różowa. Najlepiej co jakiś czas wyjąć kawałek wątróbki na deskę , przekroić i sprawdzić czy jest wystarczająco usmażona. Przesmażona będzie sucha i nie taka gładka. Usmażone wątróbki dołożyć do miski z cebulą, wymieszać z masłem, posolić i popieprzyć, przestudzić. Przy pomocy blendera, zmiksować wątróbkę na gładką masę, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej czosnku. Jeżeli masa wyda nam się za "ciężka" możemy dodać więcej masła. Przełożyć do miseczki i schładzać minimum przez godzinę w lodówce. Bardzo smaczna pasta np na grzankach z bagietki. Smacznego!
Jedliśmy w/w pastę w wykonaniu Autorki - świetna. Fantastyczny, delikatny smak i moje nowe spojrzenie na niedocenianą kurzą wątróbkę.
OdpowiedzUsuńTo najbardziej cieszy :)
UsuńIle procentowe mleko?Ma to jakieś znaczenie?
OdpowiedzUsuńsądzę, że 3,2 lub 2%. Zwykle mam w domu takie, innych nie stosuję. A mleko pomaga usunąć zapach, czy ilość tłuszczu ma znaczenie? Szczerze mówiąc - nie wiem
OdpowiedzUsuń