Mus z tuńczyka
Przepis na ten mus dostałam lata temu od koleżanki, która o ile pamiętam dostała go od znajomej z Izraela. Być może dlatego był on przez nią nazwany Musem Żyda. Bardzo dobra pozycja na świąteczny stół - ryba inaczej.
składniki
1 duża cebula
2 jajka ugotowane na twardo
180 g tuńczyka w oleju z puszki
2 łyżeczki zupy cebulowej instant
2 x 3/4 szklanki gotującej wody
sok z 1 cytryny
14 g żelatyny
5-6 ząbków czosnku zmiażdżone
przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki . Trzymać do czasu aż masa się zetnie. Smacznego!
składniki
1 duża cebula
2 jajka ugotowane na twardo
180 g tuńczyka w oleju z puszki
2 łyżeczki zupy cebulowej instant
2 x 3/4 szklanki gotującej wody
sok z 1 cytryny
14 g żelatyny
5-6 ząbków czosnku zmiażdżone
przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki . Trzymać do czasu aż masa się zetnie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam