Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową
Bardzo smaczna rolada z masą migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki
150 g ciemnego brązowego cukru
120 g śmietany kremówki 36% lub 30%
3 łyżki rumu
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
120 g śmietany kremówki 36% lub 30%
3 łyżki rumu
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
1/4 ciasta z tego przepisu
przygotowanie
Wszystkie składniki farszu dobrze wymieszać drewnianą łyżką , lekko rozcierając lub w malakserze. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą migdałową.
Gotowe ciasto rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem migdałowym (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do rośnięcia na ok godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min. Smacznego!
hm... prawie 0,5 kg masy na 1/4 ciasta... czy oby na pewno???
OdpowiedzUsuńZ całej porcji ciasta robię zwykle 3 makowce i 1 jeden migdałowiec, Ale u mnie ciasto bardzo cienkie a masy dużo. Pozdrawiam
Usuń