Makowiec - ciasto krucho - drożdżowe
Bardzo lubię makowiec z tym ciastem. Ciasto robi się szybko , jest cienkie, a farszu czyli tego co najlepsze - dużo. Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. Z tej ilości ciasta robię zwykle 4 makowce. Lukier z przepisu na stronie Moje Wypieki
składniki (4 makowce)
400 g mąki pszennej
150 g masła
50 g świeżych drożdży
3 łyżki lekko kwaśnej śmietany
1/2 laski wanilii lub skórka otarta z 1/2 cytryny
2 czubate łyżki cukru pudru
2 cale jaja + 1 lub 2 żółtka
1/3 łyżeczki soli
lukier ( na 4 makowce)
2 białko
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
farsz makowy z tego przepisu
przygotowanie
składniki (4 makowce)
400 g mąki pszennej
150 g masła
50 g świeżych drożdży
3 łyżki lekko kwaśnej śmietany
1/2 laski wanilii lub skórka otarta z 1/2 cytryny
2 czubate łyżki cukru pudru
2 cale jaja + 1 lub 2 żółtka
1/3 łyżeczki soli
lukier ( na 4 makowce)
2 białko
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
farsz makowy z tego przepisu
przygotowanie
na stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły mąkę, masło, drożdże wymieszane dokładnie w trzech łyżkach śmietany, ziarenka wanilii, cukier puder, jaja, żółtka i sól. Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące . Gotowe podzielić na 4 częsci. Każdą rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem makowym (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do rośnięcia na ok godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min.
lukier
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.
Smacznego!
lukier
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam