Kwaśne kartofle
To jeden z tych przepisów, w którym ilość dodatków zależy od indywidualnych upodobań. Dla jednych dwa ogórki będą wystarczającą ilością , inni będą woleli wersję kwaśniejszą. Robiąc takie ziemniaki kieruję się raczej smakiem ogórków - jak po ich dodaniu ziemniaki wydają się za mało kwaśne - dodaję kolejne. Ale bardzo polecam ziemniaki w takim wydaniu. szybkie do zrobienia a inne niż tradycyjnie podawane.
składniki1 kg ziemniaków
kilka ogórków kiszonych - ilość zależy od wielkości, kwaśności i naszych upodobań
1 mała lub 1/2 większej cebuli
łyżka masła
sporo pieprzu
przygotowanie
ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki obrać - ja nie obieram , lubię ze skórką - pokroić w mała kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować, rozgnieść przy pomocy praski ( nie muszą być bardzo gładkie) dodać do garnka masło, ogórki, cebulę , sporo pieprzu, dobrze wymieszać. Świetny dodatek do mięs.
bardzo lubię połączenie smaku ziemniaków z ogórkami kiszonymi, ale w takiej formie, jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBo to rzeczywiście mało znany pomysł na ziemniaki, a świetny- ja przepis zawdzięczam mojej Teściowej :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła troszkę inaczej
OdpowiedzUsuńTen przepis wywodzi się z niemiec babcia była tam na przymusowych robotach jako nastolatka
Ziemniaki obieramy gotujemy odparowujemy kroimy w plastry ok 0.5cm ogorki trzemy na tarce cebule wraz z boczkiem wedzonym i kiełbasą pokrojonymi w kostke przesmazamy
Wszystko razem mieszamy doprawiamy pieprzem sola i podajemy z jajkiem sadzonym
Seba
UsuńDziękuję ;) Na pewno wypróbuję, świetna wersja. A przepis faktycznie o niemieckich korzeniach. Znam go z domu mojego męża gdzie takie ziemniaki się jadało. W moim domu rodzinnym nie były znane. Pozdrawiam!
Usuń