Kotlety mielone
Najzwyklejsze pod słońcem, klasyczne mielone. Smaczne z pure ziemniaczanym lub kwaśnymi kartoflami
składniki: (6 kotletów)
500 g mielonej wieprzowiny (np szynki)
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta
bułka tart do obtoczenia
sól
pieprz
ewentualnie dowolne zioła (np posiekana pietruszka lub majeranek)
masło i olej do smażenia
składniki: (6 kotletów)
500 g mielonej wieprzowiny (np szynki)
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta
bułka tart do obtoczenia
sól
pieprz
ewentualnie dowolne zioła (np posiekana pietruszka lub majeranek)
masło i olej do smażenia
przygotowanie
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, na małym ogniu, aż się zezłoci. W misce wymieszać mięso , jajko, odciśnięta bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej.
Marzy mi się, żeby ktoś dla mnie przygotował taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńMnie tez tak się czasem marzy :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńOstatnio robię mielone z indyczego mięsa, myślę, że lepsze od wieprzowiny. Mięso sam mielę, przepis identyczny jak Twój, tylko jajko mi się wkręciło w maszynkę.
OdpowiedzUsuńha ha ha! Biedny indyk!
Usuńhahahaha :D
Usuń