Kluski kładzione, szybkie
Kiedy nie mamy czasu na gotowanie ziemniaków czy kasz ten przepis bardzo się sprawdza. Bardzo dobre do wszelkich sosów, ale i na słodko z masłem, cukrem i cynamonem całkiem dobre danie
składniki (2 porcje)
ok 110 g mąki
2 jajka
2 - 3 łyżki śmietany
szczypta soli
opcjonalnie pieprz
przygotowanie
Do dużego kubeczka wbić jajka, rozmieszać, dodać mąkę i śmietanę, mieszać widelcem do czasu, aż uzyskamy dosyć gęste ale gładkie ciasto. Posolić, można dodać trochę pieprzu. W dużym rondlu zagotować sporą ilość posolonej wody. Moczymy łyżkę stołową w zimnej wodzie i nabieramy ciasto ( ok 1/3 łyżki), kładziemy na wrzątek. Ponownie moczymy łyżkę w zimnej wodzie, nabieramy ciasto i na wrzątek. Powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. Kiedy wszystkie kluski wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze ok 3 min. Warto jedną wyłowić i sprawdzić czy dobrze ugotowana. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać . Smacznego!
Podobnie robilo sie kluski francuskie w moim domu rodzinnym: bialka ubijalo sie na piane a zoltka rozcieralo z sola. Nie pamietam ile maki - wychodzily puzyste I delikatne. Gotowane byly wprost na rosle I glownie z nim podawane. Czesto z dodatkiem drobno pokrojonej natki pietruski. Pyszna rzecz.!
OdpowiedzUsuńNie dziwie się ,że ilości maki nie pamiętasz - to jest ten typ klusek, które tak na prawdę robi się na oko :) A takie z ubijana pianą jeszcze delikatniejsze!
Usuń