Kapuśniak ,najzwyklejszy
Szybki kapuśniak, bez wielkich wymagań. Przepis z "Kuchni Polskiej ", z 1982 r.
składniki
300 g ziemniaków
400 - 500 g kiszonej kapusty
80 g boczku wędzonego
1 cebula
1,5 l wody
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
kostki bulionowe
sól
pieprz
składniki
300 g ziemniaków
400 - 500 g kiszonej kapusty
80 g boczku wędzonego
1 cebula
1,5 l wody
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
kostki bulionowe
sól
pieprz
przygotowanie
Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć, zagotować, podnieść pokrywkę na 2 -3 minuty po zagotowaniu, znowu przykryć i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie do garnka dodać ugotowane ziemniaki razem z bulionem w którym się gotowały. Uzupełnić wodą tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czosnek roztarty z solą , zupę doprawić solą i pieprzem, podawać. Smacznego!
ojj zjadłabym sobie takiego kapuśniaku
OdpowiedzUsuńOjjj uwielbiam, aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńI na dodatek szybki do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńhehehe, a skąd wziąć kiszoną kapustę, która się ugotuje w 15 minut :D
OdpowiedzUsuń