Gulasz z dzika
Ha! To była nie lada gratka! W Tesco natknęliśmy się na ... dziczyznę ! Można było kupić mięso z dzika na gulasz ( pokrojone) i udziec jelenia. Na pierwszy ogień poszedł dzik. Przepis nieco kombinowany bo marynata z tej a cała reszta z tej strony. Pachniało w całym domu, dziczyzna to jest TO!
marynata
1 szklanka wytrawnego wina czerwonego
1 szklanka wody
1 ząbek czosnku roztarty w odrobinie soli
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku roztarty w odrobinie soli
1 łyżeczka cukru
7 rozgniecionych ziaren jałowca
igiełki z jednej gałązki rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
igiełki z jednej gałązki rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
mięso
ok 600 g dziczyzny ( u mnie mi mięso z dzika , ale jaka częśc - nie wiem)
3 łodygi selera naciowego,
2 marchewki,
2 cebule,
1/2 butelki czerwonego wina + kieliszek do deglasacji patelni ,
2 cebule,
1/2 butelki czerwonego wina + kieliszek do deglasacji patelni ,
3 gałązki rozmarynu,
1 pęczek natki pietruszki,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki masła.
1 pęczek natki pietruszki,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki masła.
smalec do obsmażenia mięsa
przygotowanie
marynata:
wszystkie składniki marynaty zagotować, ostudzić i zalać pokrojone w dużą kostkę mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na około 24 godziny.
duszenie
Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Do garnka z grubym dnem wlać wino, zagotować, dołożyć obsmażone mięso. Na patelnię po dziku włożyć warzywa i chwilę obsmażać - niech się lekko zrumienią. Dołożyć do dzika. Patelnię na której smażyliśmy mięso i warzywa, postawić na gazie, i wlać do niej kieliszek wina, zeskrobać wszystkie smaki które osiadły na dnie, przelać wszystko do garnka z mięsem. Doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem ok 1 - 2 godzin (zależy od mięsa, trzeba sprawdzać czy już miękkie) . Kiedy dzik jest już miękki, odcedzamy z garnka mięso i warzywa, odkładamy do miski , a do pozostałego w garnku wywaru dodajemy gałązki rozmarynu i posiekany czosnek. Redukujemy sos na niewielkim ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, wyławiamy rozmaryn, dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy z powrotem mięso, podgrzewamy i podajemy . Można z kaszą lub kluskami kładzionymi i buraczkami . Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam