Gruszki z gorgonzolą

Miałam ochotę na takie połączenie - gruszki i gorgonzola. Przepis wydawał się ciekawy i w sumie mało kłopotliwy. Nie było złe, ale też nie powalało. Może to wina gruszek których użyłam, powinny być bardziej dojrzałe. Ale ciekawe doświadczenie i mimo wszystko polecam na efektowną przystawkę .Przepis  z tej strony



składniki (dla 4 osób)
2 duże dojrzałe gruszki
2 łyżki miękkiego masła
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych (użyłam znacznie mniej może 1/4 szklanki)
3 łyżki brązowego cukru ( użyłam dosłownie przysłowiowej szczypty, wystarczyło)
1 1/2 łyżki roztopionego masła
1/3 szklanki  sera gorgonzola podzielonego na kawałki


przygotowanie
Orzechy podsmażyć na   patelni , odstawić na bok 
Gruszki obrać,można też skórkę zostawić. Przeciąć na pół i pozbawić pestek. Aby gruszki lepiej leżały w naczyniu do pieczenia, można od zaokrąglonej strony ściąć plasterek.
Ułożyć w posmarowanym masłem  naczyniu do pieczenia przecięciem do dołu.
Piec w temperaturze  220 st.C przez 15 minut. Wyjąć  z piekarnika. Odwrócić  gruszki, posypać solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Piec 10-15 minut lub do momentu, kiedy będą już miękkie i lekko rumiane.
Orzechy, brązowy cukier i stopione masło , dobrze  wymieszać w małej misce. Zrobiłam to w moździerzu, przy okazji rozdrabniając nieco orzechy. Naczynie z gruszkami wyjąć z piekarnika, Napełnić  połówki gruszek orzechami serem. Podpiec pod grillem dopóki ser się nie roztopi. Smacznego!







4 komentarze:

  1. Pyszna klasyka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem muszę użyć lepszych gruszek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gruszki są bardzo ważne. Trzeba wiedzieć, czy wziąć klapsę, konferencję, lukasówkę, komisówkę, berę, bergamotę, bonkretę Williamsa, czy za przeproszeniem, pierdziołkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następną razą się Psze Pana zgłoszę po nauki gruszkowe !

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary