Chleb mieszany na zakwasie żytnim
Mam dwa przepisy na chleby na zakwasie z których piekę na zmianę . Pierwszy, pieczony częściej, to chleb z mąką orkiszową z tego przepisu. Drugi to ten mieszany. I jeden i drugi bardzo mi smakują , więc nie mam powodu aby szukać innych przepisów. Przepis na chleb mieszany ze znakomitej strony o pieczeniu chleba Moja Piekarnia. Jeżeli ma ktoś pytania dotyczące pieczenia na zakwasie, czy samego zakwasu, tam na pewno znajdzie odpowiedź. Polecam zarówno stronę jak i chleb.
składniki
340 g zakwasu żytniego190g mąki żytniej (najlepiej tej samej, z której jest zakwas)
120g mąki pszennej typ 550
120g mąki pszennej o wyższym typie
około 240 g letniej wody
około 15 g soli (dość płaska łyżka stołowa)
ewentualnie przyprawy wg upodobania (kminek, anyż, kolendra, fenkuł)
przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać przez ponad 5 minut Ja wkładam wszystko do robota i wyrabiam hakiem do ciasta. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i odstawić na 20 - 30 minut , żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto znowu wyrabiać przez chwilę, uformować bochenek i odstawić do wyrośnięcia. Można w koszyczku, można w foremce - ja piekę w foremkach. Foremkę najlepiej spryskać oliwą i wysypać mąką. Jak formować bochenek można zobaczyć np. tutaj
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wyrośnięty chleb naciąć skalpelem lub żyletką , posypać np kminkiem lub makiem ,spryskać wierzch wodą i wstawić do nagrzanego do 230 st C piekarnika. Spryskać ścianki piekarnika wodą . Piec w 230 st.C 10 min, zmniejszyć temperaturę do 200 st C , piec kolejne 10 min, zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec 40 minut. Studzić na kratce. Smacznego!
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wyrośnięty chleb naciąć skalpelem lub żyletką , posypać np kminkiem lub makiem ,spryskać wierzch wodą i wstawić do nagrzanego do 230 st C piekarnika. Spryskać ścianki piekarnika wodą . Piec w 230 st.C 10 min, zmniejszyć temperaturę do 200 st C , piec kolejne 10 min, zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec 40 minut. Studzić na kratce. Smacznego!
Jedliśmy ten chleb upieczony własnopiecnie przez samą Mistrzynię. Dziękujemy, bardzo nam smakował.
OdpowiedzUsuńHahaha, z Mistrzyni się uśmiałam ale cieszę się że Wam smakował :)
Usuń