Zupa ze świeżych ziół - soupa me freska mirodika
Przepis pochodzi z książki "Smaki świata Grecja" Susanny Tee. Zupa szybka do zrobienia, smaczna, dla mnie bardziej cytrynowa niż kolendrowa - wyrazisty smak kolendry podczas gotowania gdzieś się ulatnia.
składniki (4 osoby)
duży pęczek świeżej kolendry
600 ml bulionu z kury lub wywaru z warzyw
1 grubo posiekana mała cebula
1-2 posiekane ząbki czosnku
skórka starta z 1 małej cytryny + sok
sól, pieprz
300g jogurtu greckiego
przygotowanie:
Z kolendry oberwać listki, łodygi grubo posiekać. Listki pociąć drobniej i odłożyć na bok. Do garnka wlać bulion. Wrzucić posiekane łodygi, cebulę , czosnek,skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Bulion przecedzić i ponownie wlać do garnka. Dolać sok z cytryny i jogurt. Podgrzewać ostrożnie na małym ogniu 2-3 minuty. Nie doprowadzać do wrzenia bo zupa się zwarzy. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekane listki kolendry. Podawać z grzankami.
Autorka podaje, że zamiast kolendry możemy też użyć natkę pietruszki. Wersji pietruszkowej jeszcze nie robiłam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam