Sos pieczarkowy szybki
Sposób na szybki sos, na przykład , do pieczeni rzymskiej. Użyłam pieczarek brązowych które są dużo bardziej aromatyczne od białych.
składniki (na 2 porcje)
ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki
1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, rozgniecione
garść siekanej natki pietruszki
masło
150 ml bulionu
100 ml śmietany 18%
sól, pieprz
składniki (na 2 porcje)
ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki
1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, rozgniecione
garść siekanej natki pietruszki
masło
150 ml bulionu
100 ml śmietany 18%
sól, pieprz
przygotowanie
na patelni rozgrzać masło,dodać cebulę i chwilę podsmażać, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez 5 min albo do momentu aż będą miękkie i lekko się zrumienią. Wlać bulion , zagotować, doprawić śmietaną (do śmietany w kubeczku dolać trochę gorącego sosu i szybko dokładnie wymieszać , dopiero taka mieszanką zalać sos) dodać pietruszkę i łyżeczkę masła, gotować ok 5 minut, mieszając , aż sos nieco zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam