Rizotto z gruszką i serem Gorgonzola czyli Risotto alle pere e gorgonzola
Przepis najpierw usłyszałam w radio, w audycji Piotra Adamczewskiego, potem udało mi się odnaleźć go tutaj. Autorką jest Tessa Capponi - Borawska, z której przepisów zawsze chętnie korzystam. Risotto nie jest może zbyt efektowne, ale warte zrobienia
składniki: (dla 6 osób)
- 1 średnia cebula
- 2 niezbyt dojrzałe gruszki
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżki oliwy
- 50 dkg ryżu Arborio ( nie płukać! )
- kieliszek białego wina
- 1,5 l gorącego bulionu drobiowego
- 20 dkg sera Gorgonzola
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Jedną gruszkę ,bez obierania, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na połowie masła. Odstawić na bok.Cebulę i drugą, obraną, gruszkę, drobno pokroić. Rozgrzać oliwę z resztą masła w garnku z grubym dnem , wrzucić cebulę i gruszkę i chwilę obsmażyć. Dodać ryż i smażyć , cały czas mieszając drewnianą łyżką , przez ok 3-4 minuty. Wlać wino, czekać aż odparuje. Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna garnka. W międzyczasie garnek z bulionem postawić na małym ogniu, aby bulion cały czas był gorący . Kiedy wino odparuje dolać do ryżu porcję gorącego bulionu (używam łyżki wazowej) i cały czas mieszając czekać aż ryż wchłonie płyn. I tak dodawać po łyżce do momentu aż cały bulion zostanie zużyty a ryż będzie miękki. Zajęło mi to mniej więcej 20 minut. Zdjąć garnek z ognia, wrzucić gorgonzolę i smażoną gruszkę , dobrze wymieszać , przyprawić pieprzem i podawać .Bardzo dobre.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam