Pieczone ziemniaki z czosnkiem, tymiankiem i boczkiem
Przepis na pieczone ziemniaki ze strony Jamie Oliver'a, Ziemniaki przeznaczone do pieczenia w folii na grillu. Ja robiłam w piekarniku, ale myślę ,że w sezonie spróbuję wrzucić ziemniaki na grill. Robiłam jako dodatek do mięsa, ale spokojnie miożna takie ziemniaki podać jako samodzielne danie.
składniki
4 duże ziemniaki do pieczenia
2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
4 łyżki miękkiego masła
świeżo zmielony czarny pieprz
sól morska
4 filety anchois lub 4 plasterki wędzonego boczku
parę świeżych gałązek tymianku
przygotowanie:
czosnek rozgnieść na miazgę w moździerzu lub nożem na desce, wymieszać dobrze z miękkim masłem , sporą ilością pieprzu i solą . Z solą ostrożnie bo i anchois i boczek są słone. Każdy ziemniak pokroić na jednakowej grubości plastry - ok 0,7 cm
Posmarować każdy plasterek mieszanką masła,posypać tymiankiem, złożyć ponownie ziemniak w całość i ułożyć na grubej lub podwójnie złożonej folii aluminiowej. Anchois lub boczek pokroić w paski i umieścić pomiędzy plasterkami ziemniaków. Dokładnie owinąć ziemniaki folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C , piec 1 - 1 1/2 godziny, w zależności od wielkości. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Smacznego!
Uwaga: ziemniaki wyszły smaczne , ale myślę, że pod koniec pieczenia dobrze byłoby folię rozchylić i bardziej je przyrumienić. Poza tym smakowały, więc do powtórzenia !
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakie ziemniaczki z boczkiem muszą być niesamowicie smaczne.
OdpowiedzUsuńTo dobrepołączenie, czekam do lata aby sprawdzić wersję z grilla :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie jak patrzę na te zdjęcia. U mnie ziemniaki z boczkiem biorą górę, no i oczywiście masło i czosnek to podstawa, by rozpakować smaczne i pachnące danie. Pozostają tylko dodatki, czyli ogórki małosolne i pikantny ketchup z Pińczowa mają według mnie niebagatelny wpływ na na smakowitość tej niesamowitej potrawy :) Byle do lata.
OdpowiedzUsuńTak, tak! Latem będą najlepsze :) Pozdrawiam!
Usuń