pieczone grzyby nadziewane ricottą
Kolejny Jamie Oliver
składniki:
75 g sera ricotta ( spokojnie może być więcej)
skórka z 1 cytryny
1/2 świeżej czerwonej chilli, wypestkowana i drobno posiekana, do smaku
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki liści świeżego oregano lub majeranku , drobno posiekane
4 łyżki parmezanu, świeżo tarty plus dodatkowa porcja do posypania
4 duże grzyby lub 8 średnich
oliwa z oliwek extra virgin
parę liści rukoli lub zioła ( pietruszka, kolendra) do przybrania
przygotowanie
Użyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy.
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Ricottę włożyć do miski, dodać skórkę z cytryny , chilli , odrobinę soli i pieprzu. Zamieszać a następnie dosypać posiekane oregano i starty parmezan i jeszcze raz dobrze przemieszać.
Nózki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie i posypać z wierzchu parmezanem
Piec w rozgrzanym wcześniej do 200 st C piekarniku, na złoty kolor - około 15 minut . Podawać liśćmi rukoli lub np pietruszką.
Ooo Pani, to MUSI być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńNie było złe :) Pozdrawiam
Usuń