Makaron z sosem z gorgonzolą
Przepis na podstawie książki "Mała Wielka Księga Makaronu" Bardzo szybkie i naprawdę smaczne danie. Użyłam makaronu domowego - do ciasta wrzuciłam sporo pieprzu, bardzo udane połączenie!
składniki
150 g sera gorgonzola
250 ml śmietany
150 g szynki parmeńskiej (w plastrach)
400 g makaronu ( gotowego lub domowego np z tego przepisu)
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
przygotowanie
ser gorgonzola, bez skórki, pokroić w kostkę , roztopić w dosyć dużym rondlu. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, gotować ok 5 min, cały czas mieszając. Plastry szynki przekroić na 2 lub 3 części, wrzucić do sosu.
Ugotować makaron, natkę pietruszki posiekać.
Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu , wymieszać , wyłożyć na talerze, posypać natką i podawać . Można też makaron polać sosem na talerzu. Wolę wersję nr 1.
Smacznego!
Boskie!!!!!!:)
OdpowiedzUsuńBardzo :)
OdpowiedzUsuń