" Leniwe " z ricottą w sosie pomidorowym
Proste do zrobienia włoskie kluski z serem ricotta. Przepis Gennaro Contaldo znalazłam tutaj. Dobre z każdym sosem.
składniki ( dla 4 osób)
kluski
200g mąka plus dodatkowo do podsypania
225g serka ricotta
3 żółtka
30g startego parmezanu
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sos
6 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry
1 chilli, w plasterkach
2 x 400g puszki pomidorów (wystarcza puszka)
kilka liści bazylii
składniki ( dla 4 osób)
kluski
200g mąka plus dodatkowo do podsypania
225g serka ricotta
3 żółtka
30g startego parmezanu
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sos
6 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry
1 chilli, w plasterkach
2 x 400g puszki pomidorów (wystarcza puszka)
kilka liści bazylii
przygotowanie
kluski
Wymieszać w misce ricottę, żółtka, parmezan, gałkę muszkatołową i przyprawy, dodać mąkę i mieszać widelcem aż powstanie miękkie , wilgotne ciasto.
Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę ręką aż do uformowania spoistej kuli. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować wałek gr ok 2 cm, a następnie pokroić na kluseczki.
Wrzucić do dużego z osoloną, wrzącą wodą i gotować 3-4 minuty. Wyjąć z wody łyżką cedzakową .
sos
Na patelni podgrzać oliwę , wrzucić czosnek i chili i smażyć 1 minutę . Patelnię zdjąć z ognia , dodać pokrojone pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 min. Doprawić solą i pieprzem.
Kiedy sos jest gotowy, włożyć do niego kluski i lekko wymieszać. Nakładać na talerze i podawać posypane bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam