Klopsiki wieprzowe w sosie curry
Bardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipes
składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)
na klopsiki
600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki)
1 średnia cebula, starta
1 jajko,
lekko roztrzepane
50g bułki tartej
1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i drobno posiekana
2 łyżeczki startego świeżego
imbiru
1 łyżeczka garam masala
2 łyżki posiekanej świeżej
kolendry
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny
pieprz
2 łyżki oleju z pestek
winogron lub oliwa z oliwek
Na sos curry
3 łyżki gotowej pasty curry (użyłam czerwonej)
2 łyżeczki startego świeżego
imbiru
4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g)
200 ml mleka
kokosowego
200 ml bulionu z kurczaka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki brązowego cukru
do podania
3-4 łyżki orzechów nerkowca,
lekko prażone i drobno posiekane
2 łyżki posiekanej świeżej
kolendry
ryż basmati
przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do
220 st C
Klopsy: Wszystkie składniki na klopsy, z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.Zmoczonymi wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem.
Wstawić do piekarnika
i piec przez ok 20 minut, aż klopsiki zrobią się złoto-brązowe.
Sos curry : Umieścić pastę curry i imbir w garnku lub dużej patelni, gotować, mieszając , przez minutę .
Dodać pomidory i gotować,
mieszając od czasu do czasu , przez kolejne 2-3 minuty .
Wlać mleko kokosowe i
bulion, doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu
przez pięć minut .Do sosu dodać klopsiki,
mieszając ostrożnie tak aby pokryły się sosem, gotować przez 20 minut. Delikatnie wymieszać z
sokiem z cytryny i brązowym cukrem .
Podawać klopsiki w sosie
curry z ryżem jaśminowym , posypane kolendrą i orzechami nerkowca .
Uwaga: Pasty curry są różnej ostrości, w zależności od koloru i producenta. Trzeba więc bardzo uważać z ilością dodanej pasty W przepisie podano 3 łyżki, ja dałam 2 nieduże czerwonej pasty i była to ilość wystarczająca Tak więc trzeba próbować w trakcie gotowania.
Aż zgłodniałam :) Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMiło takie słowa czytać :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń