Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku

Gravlax, to cytując Wikipedię: " tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska , krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie, w towarzystwie specjalnego sosu . Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal  morskich by lekko sfermentowały"

Przepis z książki Jamie Oliver'a " Kulinarne Wyprawy Jamiego " ,część dotycząca kuchni szwedzkiej. Łosoś był bardzo dobry, a przede wszystkim , niezwykle efektowny. 




składniki
ryba
filet z łososia ze skórą bez ości  ( ok 700 g)
ok16 g gruboziarnistej soli morskiej 
50 g brązowego cukru 
40 g świeżego chrzanu, obranego i drobno startego ( lub tartego ze słoika)
300 g surowych buraków, obranych i grubo startych
50 ml wódki
duży pęczek świeżego koperku (posiekany), a najlepiej kopru 
1 cytryna

sos musztardowo - koperkowy
200 ml kwaśnej śmietany
1-2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
spora szczypta soli morskiej
świeżo zmielony pieprz
skórka otarta z 1/2 cytryny
mały pęczek świeżego koperku drobno posiekany

przygotowanie
Łososia położyć w płaskim naczyniu (tacy) odpowiedniej wielkości, skórą do dołu, równomiernie posypać solą kamienną , następnie posypać cukrem, rozsmarować chrzan i buraki - ryba musi być pokryta równomiernie Delikatnie ugnieść, skropić wódką i posypać koperkiem. Na koniec posypać łososia otartą skórką z cytryny, i szczelnie owinąć naczynie folią spożywczą. Na wierzchu należy położyć mniejszą tackę lub deseczkę i dobrze ją obciążyć  , kamieniem, butelkami z wodą.  Włożyć do lodówki na 48 godzin. Po dwóch dniach wyjąć rybę z lodówki, zlać z naczynia soki  i  oczyścić łososia ze wszystkich dodatków. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę ułożyć na desce, skórą w dół i za pomocą ostrego, długiego noża, zaczynając od ogona, odciąć mięso od skóry. Tutaj można zobaczyć jak to zrobić. Z łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni. 

Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić jeśli trzeba cytryną i koperkiem. Podać w miseczce lub polać łososia. Dobry z zielonymi sałatami  oraz na grzankach. Smacznego!
Uwaga: Dobrze jest używać rękawiczek , buraczki farbują !!!!






Przepis dodaję do akcji Kuchnia skandynawska 2013 
 organizowanej przez Mopsa w Kuchni

2 komentarze:

  1. Dziękuję za przygotowanie tej klasycznej szwedzkiej przekąski do mojej akcji :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to ładnie mówią - cała przyjemność po mojej stronie :) W tym przypadku, zwłaszcza przyjemność jedzenia! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary