Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku
Gravlax, to cytując Wikipedię: " tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska , krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie, w towarzystwie specjalnego sosu . Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały"
składniki
ryba
filet z łososia ze skórą bez ości ( ok 700 g)
ok16 g gruboziarnistej soli morskiej
50 g brązowego cukru
40 g świeżego chrzanu, obranego i drobno startego ( lub tartego ze słoika)
300 g surowych buraków, obranych i grubo startych
50 ml wódki
duży pęczek świeżego koperku (posiekany), a najlepiej kopru
1 cytryna
sos musztardowo - koperkowy
200 ml kwaśnej śmietany
1-2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
spora szczypta soli morskiej
świeżo zmielony pieprz
skórka otarta z 1/2 cytryny
mały pęczek świeżego koperku drobno posiekany
przygotowanie
Łososia położyć w płaskim naczyniu (tacy) odpowiedniej wielkości, skórą do dołu, równomiernie posypać solą kamienną , następnie posypać cukrem, rozsmarować chrzan i buraki - ryba musi być pokryta równomiernie Delikatnie ugnieść, skropić wódką i posypać koperkiem. Na koniec posypać łososia otartą skórką z cytryny, i szczelnie owinąć naczynie folią spożywczą. Na wierzchu należy położyć mniejszą tackę lub deseczkę i dobrze ją obciążyć , kamieniem, butelkami z wodą. Włożyć do lodówki na 48 godzin. Po dwóch dniach wyjąć rybę z lodówki, zlać z naczynia soki i oczyścić łososia ze wszystkich dodatków. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę ułożyć na desce, skórą w dół i za pomocą ostrego, długiego noża, zaczynając od ogona, odciąć mięso od skóry. Tutaj można zobaczyć jak to zrobić. Z łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni.
Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić jeśli trzeba cytryną i koperkiem. Podać w miseczce lub polać łososia. Dobry z zielonymi sałatami oraz na grzankach. Smacznego!
Uwaga: Dobrze jest używać rękawiczek , buraczki farbują !!!!
Dziękuję za przygotowanie tej klasycznej szwedzkiej przekąski do mojej akcji :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJak to ładnie mówią - cała przyjemność po mojej stronie :) W tym przypadku, zwłaszcza przyjemność jedzenia! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń