Gęsie szyjki faszerowane
Smaczne! Farsz jest wynikiem porad znajomych, przepisów w internecie i mojej miłości do czosnku.
Podobno, tak mówi moja koleżanka Ewa, bardzo dobry jest farsz z dodatkiem rodzynek, ale to następnym razem.
składniki (6 porcji)
6 skór z gęsich szyjek (kupiłam na rynku)
500 g mielonej wieprzowiny
80 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być oczywiście czerstwa bułka, namoczona i przemielona)
6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
duży pęczek pietruszki posiekany
2 jajka
majeranek
sól, dużo pieprzu
przygotowanie
wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek i usmażyć na patelni. Farszem napełnić szyje, zaszyć z dwóch stron, włożyć do dużego rondla i zalać posoloną, wrzącą, wodą, gotować na małym ogniu ok 50 minut. Można też nafaszerowane szyje gotować przez ok 20 min, a następnie wstawić na blaszce posmarowanej gęsim smalcem do piekarnika (180 st C) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem odsmażyć na gęsim smalcu,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty.
Ale to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńI wbrew pozorom, wcale nie jest pracochłonne :)
OdpowiedzUsuń