Gęsie nogi pieczone z ziemniakami
Gęsi do tej pory nie piekłam. Zaczęłam więc od pieczenia ptaka w kawałkach - na całego , być może, przyjdzie kiedyś pora. Pieczone w gęsim tłuszczu ziemniaki, może mało dietetyczne, ale bardzo dobre. I jeszcze mała uwaga - dużo przydatnych informacji nt pieczenia gęsi znalazłam na blogu Smacznej Pyzy, tam też informacje dotyczące temperatury pieczenia.
składniki: (na 4 osoby)
4 gęsie nogi
4 duże ząbki czosnku, posiekane + główka do pieczenia
majeranek
gałązka tymianku (opcjonalnie)
sól
pieprz
kieliszek białego wytrawnego wina
ziemniaki (2-3 na osobę ,ile kto jada)
przygotowanie
W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Włożyć do woreczka foliowego lub naczynia (przykryć folią spożywczą ) i schować na noc w lodówce. Przed pieczeniem mięso doprowadzić do temperatury pokojowej.
Nogi ułożyć skórą do dołu w żaroodpornym naczyniu, dodać główkę czosnku, gałązkę tymianku, podlać kieliszkiem wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok 3 - 3,5 godziny. Naszykować ziemniaki - obrać , umyć , osuszyć, jeżeli są duże - przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. W połowie czasu pieczenia do gęsi dorzucić posypane solą ziemniaki, a mięso odwrócić skórą do góry. Ponieważ wytopiło się już dużo tłuszczu starałam się wykorzystać ziemniaki jako naturalną podstawkę dla nóg - dzięki temu ziemniaki piekły się w tłuszczu, a nogi w nim nie pływały. Na ostatnie 40 min pieczenia zdjąć pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała bardziej chrupiąca. Warto też przełożyć ziemniaki, tak aby się nieco bardziej podrumieniły.15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada. Podawałam z surówką z domowej kiszonej, czerwonej kapusty. Gęś piekła się u mnie 3 godziny, myślę, że do dodatkowe 30 min w piekarniku mogłaby jeszcze spędzić, a i ziemniaki przypieczone bardziej by były. Ale nie narzekam bo i tak wyszło dobrze.
Pycha :-)
OdpowiedzUsuńTak gęsina jest pyszna!
UsuńWłaśnie zjadłam nóżki gęsie z tego przepisu. NIEBO W GĘBIE :)Naprawdę polecam. Mało skomplikowane wykonanie, a jaki smak.... Jednak kuchnia naszych babć i dziadków jest najlepsza.Stare Gary górą :):):)
OdpowiedzUsuńAgata
Ogromnie się cieszę, że upiekło się jak trzeba. Pozdrawiam serdecznie !
Usuń