Ciasto migdałowe z winogronami
Proste i szybkie do zrobienia, idealne na jesień , do małej czarnej. Przepis z miesięcznika "Kuchnia " nr11-2013
składniki ( na okrągłą formę 22 - 23 cm średnicy)
2 duże jajka
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki tłustego mleka
4 łyżki roztopionego masła+1do posmarowania formy
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki mielonych migdałów
skórka otarta z 1 cytryny
20 winogron bezpestkowych - 10 całych, 10 przekrojonych na połówki
płynny miód do skropienia ciasta
płatki migdałowe do posypania
przygotowanie
składniki ( na okrągłą formę 22 - 23 cm średnicy)
2 duże jajka
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki tłustego mleka
4 łyżki roztopionego masła+1do posmarowania formy
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki mielonych migdałów
skórka otarta z 1 cytryny
20 winogron bezpestkowych - 10 całych, 10 przekrojonych na połówki
płynny miód do skropienia ciasta
płatki migdałowe do posypania
przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając, dodać mleko, 4 łyżki roztopionego masła, oliwę i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia,solą, mielonymi migdałami i skórką cytrynową. Dodać do masy jajecznej, wymieszać . Formę smarujemy roztopionym masłem, przekładamy do niej ciasto, rozkładamy równomiernie10 całych winogron , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. Po tym czasie ciasto na chwilę wyjąć, ułożyć pozostałe, pokrojone na połówki winogrona (przecięciem do dołu), posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Piec na złoty kolor, przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien wyjść z ciasta suchy i czysty. Po przestudzeniu w formie ( ok 20 min) , wyjąć, skropić ciasto płynnym miodem i zajadać ze smakiem! Smacznego!
Uwaga: Ponieważ ciasto było dosyć płynne, a piekłam w kwadratowej formie z wyjmowanym dnem, wyłożyłam ją folią . Miałam potem nieco kłopotów z usunięciem jej spod ciasta. Bezpieczniej chyba jednak piec w klasycznej , zamykanej tortownicy.
Uwaga: Ponieważ ciasto było dosyć płynne, a piekłam w kwadratowej formie z wyjmowanym dnem, wyłożyłam ją folią . Miałam potem nieco kłopotów z usunięciem jej spod ciasta. Bezpieczniej chyba jednak piec w klasycznej , zamykanej tortownicy.
Przepis dodaję do akcji Szybkie ciasta Jesień 2013
Z winogronami ? Ale pyszności !
OdpowiedzUsuńwinogrona w pieczonym cieście? fajnie!
OdpowiedzUsuńLubię piec szybkie i smaczne ciacha a jak na dodatek z winogronem to tym bardziej. Ciacho wygląda smakowicie, aż chciałoby się sięgnąć po kawałek :)
OdpowiedzUsuńWinogrona okazały się bardzo dobrym "wkładem" . No i to, ze ciasto robi się błyskiem! Takie lubię
OdpowiedzUsuńw przepisie jest 1/4 oliwy z oliwek- tzn 1/4 czego? szklanki ? czegoś innego?
OdpowiedzUsuńszklanki, już uzupełniam. Przepraszam, ale nie miałam dostępu do internetu.Pozdrawiam
Usuń