zupa z bobu czyli Sopa de Favas à Ribatejana
zupa najlepsza z młodego bobu, który bez problemu jemy ze skórką
składniki (na 4 osoby)
1 kg bobu
1 l bulionu
80 ml oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1 pęczek posiekanej kolendry
świeża mięta
parę plasterków chorizo
sól
przygotowanie w garnku rozgrzać oliwę , wrzucić cebulę , zeszklić, dodać czosnek, wymieszać i chwilę poddusić. Dodać chorizo , podsmażyć przez 5 minut, wlać 1 l bulionu i dodać bób. gotować ok 30 - 40 min aż bób będzie miękki. W razie potrzeby uzupełnić bulion. Dodać kolendrę , miętę , chwilę pogotować . Doprawić solą i oliwą .
składniki (na 4 osoby)
1 kg bobu
1 l bulionu
80 ml oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1 pęczek posiekanej kolendry
świeża mięta
parę plasterków chorizo
sól
przygotowanie w garnku rozgrzać oliwę , wrzucić cebulę , zeszklić, dodać czosnek, wymieszać i chwilę poddusić. Dodać chorizo , podsmażyć przez 5 minut, wlać 1 l bulionu i dodać bób. gotować ok 30 - 40 min aż bób będzie miękki. W razie potrzeby uzupełnić bulion. Dodać kolendrę , miętę , chwilę pogotować . Doprawić solą i oliwą .
Dali tę zupę w miłej bo zwykłej knajpie we Vianie de Alentejo, gdzie obok jakieś komunijne przyjęcie trwało. No i tam były tez pierwsze migasze chyba? A potem duuużo baroku w niedalekim prawie meksykańskim kościele pielgrzymkowym
OdpowiedzUsuńoj dali dali - pamiętam. Jeszcze raz bym zjadła!
Usuń