Zrazy wołowe zawijane
Wymagają nieco pracy i czasu, dlatego zawsze warto zrobić ich więcej niż na jeden obiad
składniki:
ok 1 kg wołowiny bez kości ( zrazowa)
kawałek słoniny
2-3 kiszone ogórki
cebula do zrazów i do pieczenia
musztarda
pieprz, sól
mąka do obsypania
bulion, kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie),
parę ząbków czosnku, zioła - tymianek, szałwia
przygotowanie:
Umyte mięso oczyszczone z błon pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy plaster zbić tłuczkiem na cienki płat, najwygodniej włożyć mięso między folię spożywczą lub do foliowego woreczka
słoninę i ogórki pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka
Plastry wołowiny rozłożyć obok siebie.Posolić i popieprzyć. Każdy posmarować musztardą , następnie przy brzegu od którego zaczniemy zwijanie położyć cebulę , ogórek i słoninkę. Zawinąć, spiąć wykałaczkami, szpilkami do zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym.
Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko solą i mąką i mocno zrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu. Przełożyć do naczynia w którym będziemy zrazy piekli. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Przelać do garnka ze zrazami. Podlać szklanką bulionu, dodać czosnek, zioła, można dołożyć trochę cebuli, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 2 godziny, w razie potrzeby podlewając bulionem
Jeżeli pieczemy w garnku rzymskim, bulionu można dać mniej. Garnek , wcześniej wymoczony wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 st , pieczemy 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając czy płyn nie wyparował.
Gdy mięso będzie miękkie, zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały sos przelać na patelnię , zagęścić masłem wymieszanym z łyżką mąki (ilość mąki zależy od ilości sosu i od gęstości jaką chcemy otrzymać ) Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Zrazy podawać sosem i kaszą gryczaną lub pęczakiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam