zielona zupa minestrone czyli minestrone verde
Zielona, wiosenno letnia zupa ( przepis Tessa Capponi - Borawska)
podaję przepis oryginalny, zdarzało mi się go wielokrotnie modyfikować poprzez dodawanie różnych zielonych nie wymienionych w przepisie i zawsze było smacznie.
składniki dla ok 6 osób:
podaję przepis oryginalny, zdarzało mi się go wielokrotnie modyfikować poprzez dodawanie różnych zielonych nie wymienionych w przepisie i zawsze było smacznie.
składniki dla ok 6 osób:
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 średnie cukinie
- 25 dag świeżego szpinaku
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- 20 dag zielonego groszku
- 1 duża garść liści bazylii
- sól, pieprz
- ser pecorino romano
- Wykonanie:
- Cebulę i czosnek obieramy, siekamy z zieloną pietruszką. Zdejmujemy grube włókna z selera i kroimy go na małe kawałki. Cukinie kroimy w drobną kostkę. Szpinak dokładnie płuczemy. Na odrobinie oliwy podsmażamy przez 5 minut cebule, czosnek i natkę. Dodajemy selera, cukinie i groszek. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Wrzucamy szpinak i bazylię. Gotujemy jeszcze 5 minut. Wlewamy gorącą wodę *, tak aby przykryła warzywa na 1 cm. Solimy. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na stole osobno podajemy oliwę i starty ser pecorino.* Ja jak zwykle zamiast wody wolę bulion , ale to pewnie kwestia nawyków. I oczywiście czosnku też dają więcej, ser pecorino romano zastępuję parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam