trochę tarta trochę pizza (tarte flambée )
29 października
0
bekon
,
cebula
,
kuchnia francuska
,
na drożdżach
,
pizza
,
tarty i quiche
,
wytrawne
,
z piekarnika
Przepis znalazłam tutaj . Ciasto robiłam zgodnie z przepisem, wyszło znakomite, dobrze przypieczone. To co na wierzchu nieco inne ale też bardzo dobre.
Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie i wyszły z tego 2 całkiem spore placki (wielkości kamienia do pizzy)
składniki: ( 2 tarty)
ciasto:
100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki)225 g mąki (użyłam pszennej chlebowej)
1/4 i 1/8 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki suszonych drożdży
nadzienie
200 ml gęstego créme fraîche o 30%(zgodnie z sugestią z przepisu zmieszałam pół na pół śmietanę 30% z serkiem śmietankowym)
sól, pieprz i świeżo utarta gałka muszkatołowa do smaku
1 łyżka masła
2 średnie cebule, pokrojone w cienkie krążki
100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek)75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów
125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla)
przygotowanie
Ciasto:
Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie i wyszły z tego 2 całkiem spore placki (wielkości kamienia do pizzy)
składniki: ( 2 tarty)
ciasto:
100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki)225 g mąki (użyłam pszennej chlebowej)
1/4 i 1/8 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki suszonych drożdży
nadzienie
200 ml gęstego créme fraîche o 30%(zgodnie z sugestią z przepisu zmieszałam pół na pół śmietanę 30% z serkiem śmietankowym)
sól, pieprz i świeżo utarta gałka muszkatołowa do smaku
1 łyżka masła
2 średnie cebule, pokrojone w cienkie krążki
100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek)75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów
125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla)
przygotowanie
Ciasto:
Najlepiej przygotować w dzień poprzedzający pieczenie
Z podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam w maszynie do chleba) . Zostawić na 5 min, żeby odpoczęło i wyrabiać jeszcze przez 5 min. Włożyć do wysmarowanej oliwą miski. przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie wstawić do lodówki na minimum całą noc, a maksimum 48 godz.
Na 1 i 1/2 do 2 godz przed włożeniem do pieca,wyjąć ciasto z lodówki.
Do piekarnika włożyć kamień do pizzy ( u mnie tym razem 2 półka od dołu), nastawić na najwyższą temperaturę - kamień musi się dobrze nagrzać ( 30 - 45 min)
przygotować pozostałe składniki:
Pokrojoną w krążki cebulę zeszklić na maśle, bekon, pokrojony w paseczki lekko podsmażyć , na końcu szybko podsmażyć grzyby. Smażyłam poszczególne składniki osobno, tak mi było wygodniej, natomiast zgodnie z przepisem można je po kolei dodawać na patelnię i smażyć razem.
Śmietanę wymieszać z serkiem , solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto podzielić na dwie części, Rozwałkować na bardzo cieniutkie placki, ułożyć na papierze do pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć cebulę , boczek, grzyby, posypać startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę zsunąć razem z papierem na kamień i piec 6-12 min. Po ok 3-4 min wysunąć z pod ciasta papier. Moja tarta po 8 min. była gotowa.
W międzyczasie naszykować kolejny placek. Moja druga tarta była posypana dodatkowo miękkim serkiem kozim,też wyszła bardzo smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam