Tarta z porami i kozim serem
zmiany wyniknęły z zawartości lodówki
składniki
na spód:
250 g mąki (pszennej tortowej)
150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)
nadzienie
4 jajkaok 120 g koziego serka (użyłam miękkiej rolady typu fromage)
ok 100 g śmietany 18%
oliwa do smażenia
2 pory ( część biała i jasnozielona)
pęczek szczypiorku
szczypior z cebulki dymki, pokrojony
tymianek sól i świeżo zmielony pieprz
przygotowanie:
spód
Formę na tartę ( robiłam w 26 cm) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól.
Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - najpierw mieszamy mąkę z solą i masłem, dodajemy jajko lub lodowatą wodę i wyrabiamy do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy.
Zdjąć folię i położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
nadzienie
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Pory przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać oliwę , wrzucić pory i dusić na małym ogniu aż zmiękną (ok 10 min)
Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, pokrojony szczypiorek, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać widelcem.Na podpieczony spód wyłożyć pory, zalać masą jajeczną , ułożyć kawałki sera, posypać grubym szczypiorem
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 22 minuty, do czasu aż masa się zetnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam