Tarta z jogurtem greckim i owocami
Pyszna tarta z przepisu na blogu Moje Wypieki
składniki:
kruche ciasto
220 g mąki pszennej
90 g masła, zimnego
30 g smalcu
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
1,5 łyżki golden syrupu lub miodu
Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać wodę szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - najpierw mieszamy mąkę z solą, cukrem ,masłem i smalcem, dodajemy lodowatą wodę i wyrabiamy do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
składniki:
kruche ciasto
220 g mąki pszennej
90 g masła, zimnego
30 g smalcu
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie jogurtowe:
600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
1,5 łyżki golden syrupu lub miodu
na wierzch
ok 400g owoców - malin, jagód, borówek
cukier puder do posypania
przygotowanie
spód
Formę na tartę ( robiłam w 26 cm) posmarować grubo masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło , smalec oraz cukier i sól. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać wodę szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - najpierw mieszamy mąkę z solą, cukrem ,masłem i smalcem, dodajemy lodowatą wodę i wyrabiamy do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy.
Zdjąć folię i położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta - takiego papier używam parokrotnie) . Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Ciasto powinno być dobrze upieczone, nadzienie jest dosyć płynne. Wyjąć z piekarnika.
nadzienie
wszystkie składniki nadzienia (powinny być w temperaturze pokojowej) umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 10-15 minut - jeżeli w czasie miksowania wytworzyła się piana, - opadnie. Po tym czasie wylać nadzienie na upieczony spód, całość wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić czy masa ścięła się na całej powierzchni tarty. Tartę wystudzić , wstawić na dwie godziny do lodówki.
Posypać owocami i cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam