sałatka z cukinii
Efektowna i smaczna sałatka ze strony Jamie Oliver'a
Dobry dodatek do mozzarelli, sera koziego, wędlin, grillowanych ryb i mięs
Można dodać zblanszowany młody bób lub groszek
Dobry dodatek do mozzarelli, sera koziego, wędlin, grillowanych ryb i mięs
Składniki: 4 osoby
4 niewielkie cukinie
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 czerwone chilli
ząbek czosnku
1 garść świeżej mięty
oliwa z oliwek extra virgin
sok wyciśnięty z 1 cytryny
opcjonalnie młody bób lub groszek
Przygotowanie
Pokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie plastry, bez obierania - używam obieraczki do warzyw. Rozgrzać mocno patelnię grillową, plastry smażyć partiami, aż pokażą się czarne przypalone paski. Usmażone cukinie układać na dużym talerzu tak aby jak najmniej na siebie nachodziły Jeszcze ciepłe posypać odrobiną soli morskiej i pieprzu
Wypestkowane chili i czosnek drobno posiekać. Posypać nimi równomiernie cukinię. Ilość chili zależy od tego jak ostre dania lubimy i od ostrości papryczki.
Posypać wszystko świeżą miętą , polać oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytrynyMożna dodać zblanszowany młody bób lub groszek
Na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuń