sałatka z bobu czyli portugalskie inspiracje
Przepis na blogu Luzomanii . Kolejny przepis portugalski - bób można jeść na wiele sposobów
składniki
ok 1/2 kg bobu , ugotowanego i wyłuskanego
ugotowane na twardo jajko
2 szalotki lub 1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki octu balsamicznego lub czerwonego
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy Dijon
ziarnka gorczycy
sól pieprz
pęczek kolendry
opcjonalnie
pomidor
chili
przygotowanie
Ugotować bób - do wody dodać główkę czosnku i liść laurowy. Posolić pod koniec gotowania. Ugotowany bób obrać i przełożyć do miski. Przygotować sos : czosnek posiekać , do słoiczka wlać ocet, dodać sól ,pieprz, gorczycę ,wstrząsnąć, dodać oliwę i czosnek, zakręcić i dobrze wymieszać. Bo bobu dodać posiekane jajko, pokrojoną w kostkę cebulę , drobno pokrojony pomidor i posiekane chili - ostatnie dwa składniki można pominąć . Całość zalać sosem i posypać kolendrą
składniki
ok 1/2 kg bobu , ugotowanego i wyłuskanego
ugotowane na twardo jajko
2 szalotki lub 1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki octu balsamicznego lub czerwonego
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy Dijon
ziarnka gorczycy
sól pieprz
pęczek kolendry
opcjonalnie
pomidor
chili
przygotowanie
Ugotować bób - do wody dodać główkę czosnku i liść laurowy. Posolić pod koniec gotowania. Ugotowany bób obrać i przełożyć do miski. Przygotować sos : czosnek posiekać , do słoiczka wlać ocet, dodać sól ,pieprz, gorczycę ,wstrząsnąć, dodać oliwę i czosnek, zakręcić i dobrze wymieszać. Bo bobu dodać posiekane jajko, pokrojoną w kostkę cebulę , drobno pokrojony pomidor i posiekane chili - ostatnie dwa składniki można pominąć . Całość zalać sosem i posypać kolendrą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam