Rydze z patelni
Bardzo klasycznie. Rydze smażone na smalcu, na szczęście świeże rydze są dostępne krótko więc ta odrobina smalcu krzywdy nie zrobi.
Składniki
400 - 500 g rydzów ( spora porcja kolacyjna dla 2 osób, wystarczająca przystawka dla 4)
1/3 paczki smalcu + ew łyżka masła
sól, pieprz
ewentualnie pietruszka
przygotowanie
Rydze dokładnie umyć , obciąć ogonki ( świetna metoda na sprawdzenie czy przypadkiem nie siedzi jakiś lokator - w rydzach rzadko, ale też się zdarza) . Osuszyć przed smażeniem - dobra metoda to ułożyć grzyby na parę minut na ręczniku kuchennym , nie za długo bo się potrafią przykleić , a następnie przełożyć do sita .Dobrze jak kapelusze są podobnej wielkości ale nie jest to konieczne - mimo różnej wielkości usmażą w tym samym czasie
Kapelusze zostawiamy całe.
Na patelni rozgrzewamy smalec, na gorący wrzucamy rydze, blaszkami do góry i smażymy ok 5-6 minut (po ok 3 min z każdej strony) pod koniec smażenia można dodać masło.
Oprószamy solą, pieprzem i posypujemy pietruszką - podajemy z pieczywem
Składniki
400 - 500 g rydzów ( spora porcja kolacyjna dla 2 osób, wystarczająca przystawka dla 4)
1/3 paczki smalcu + ew łyżka masła
sól, pieprz
ewentualnie pietruszka
przygotowanie
Rydze dokładnie umyć , obciąć ogonki ( świetna metoda na sprawdzenie czy przypadkiem nie siedzi jakiś lokator - w rydzach rzadko, ale też się zdarza) . Osuszyć przed smażeniem - dobra metoda to ułożyć grzyby na parę minut na ręczniku kuchennym , nie za długo bo się potrafią przykleić , a następnie przełożyć do sita .Dobrze jak kapelusze są podobnej wielkości ale nie jest to konieczne - mimo różnej wielkości usmażą w tym samym czasie
Kapelusze zostawiamy całe.
Na patelni rozgrzewamy smalec, na gorący wrzucamy rydze, blaszkami do góry i smażymy ok 5-6 minut (po ok 3 min z każdej strony) pod koniec smażenia można dodać masło.
Oprószamy solą, pieprzem i posypujemy pietruszką - podajemy z pieczywem
a Ty mi powiedz skąd te rydze wziąć :) ze 30 lat tego w lesie nie spotkałam, a zjadłoby sie mniam mniam :*
OdpowiedzUsuńZ rynku, Droga Pani, z rynku ! W tym roku było ich całkiem sporo i ładnych, a nie w każdym roku tak bywa. Tak więc pozostaje Ci czekać do przyszłego wysypu rydzowego :)
OdpowiedzUsuńKupiłem rydze na rynku, skąd ten smalec w przepisie, zawsze robiłem tylko na maśle?
OdpowiedzUsuńa my w tym roku rydzów ani ani. A smalec + rydze jest super
UsuńSmalec NIGDY nie zaszkodzi, ale jednak lepsze są na maśle :-)
OdpowiedzUsuńLubię i jedną i drugą wersję! Najważniejsze żeby rydze były!
Usuń